witoogeend

Algemene informatie

Lengte: 38-42cm          Spanwijdte: 60-67cm

De Witoogeend (Aythya nyroca) is een vrij kleine eend. Witoogeenden zijn in Nederland en in onze buurtlanden vrij zeldzame vogels, Witoogeenden worden in Nederland vooral in de winter gezien (solitair). Witoogeenden komen vooral in het zuidoosten van Europa voor. Het zijn schaarse broedvogels in niet al te grote poelen die veel voedsel en vegetatie bevatten. Witoogeenden eten zaden en andere delen van waterplanten, maar ook kleine visjes, garnaaltjes, insecten, wormen, schelpdieren en kikkervisjes. Het nest is een klein nestkuiltje bekleed met gras en veertjes en daar worden 7-11 eieren in gelegd. Het nest is vaak goed verborgen onder overhangende vegetatie. Witoogeenden leggen (soms in kleine kolonies) 1 keer per jaar eieren.

Kenmerken

Witoogeenden zijn vrij kleine eenden met een bruin verenkleed. Ze hebben een lange snavel met een zwarte punt en net daarboven een witte band, ze hebben een lange hals. Witoogeenden hebben een opvallende witte achtersteven. De kop is spits en ze hebben een hoog voorhoofd. In de vlucht vallen ze op door de witte buik en de opvallende witte vleugelstreep. Adulte mannen hebben een diep kastanjebruin verenkleed. De kop is (glansend) kastanjebruin en het oog is wit (vandaar ook de naam 'Witoogeend'). De rug en de mantel zijn het zeer donker en de flanken en de hals zijn lichter. Er is een dunne, zware halsring zichtbaar. Adulte vrouwtjes hebben een donkerbruin verenkleed. De kop is donker en het oog is bruin. De rug en mantel zijn donker en de flanken zijn lichter bruin. De juvenielen lijken het meest op de adulte vrouwen maar zijn lichter en hebben een onduidelijke lichte vlek op de kop. De snavel is grijs zonder een witte band. Witoogeenden zijn te verwarren met kuifeenden vrouwtjes als de kuifeenen een zeer witte achtersteven hebben.

Het geluid

Witoogeenden zijn nogal zwijgzame eenden. De vrouwtjes hebben een karakteristieke, droge, rinkelende, snorrende vluchtroep: errr errr errr errr. De baltsroep van de mannen is een kuifeendachtig WIEH-wju en een hard, nasaal, staccato tjk-tjk-tjk-...