fluitzwaan

Algemene informatie

Lengte: 120-150cm          Spanwijdte: 210-220cm

De Fluitzwaan (Cygnus columbianus) is komt voor in Noord-Amerika en is slechts enkele keren in Nederland gezien. Deze grote zwaan lijkt veel op de Kleine Zwaan maar wordt in Nederland als aparte soort beschouwd. De Fluitzwaan broedt op de noordelijke toendra van Alaska, Nunavut en Yukon. Hij overwinterd in grote groepen bij Pacifische en Atlantische kust. Fluitzwanen zijn planteneters die vooral van wortelstokken en zaden van waterplanten leven. De Fluitzwanen hebben hun naam te danken aan het fluitende geluid dat door hun vleugels wordt gemaakt.

Kenmerken

De Fluitzwaan lijkt erg veel op de Kleine Zwaan. Het verschil zit in de snavel: bij de Kleine Zwaan bestaat de snavel voor minsten 22,9% uit geel en bij de Fluitzwaan is dat 0-15,8%. Voor vergelijking met de kleine zwaan klik hier. De Fluitzwaan heeft een klein beetje geel tot net voor de ogen, de hoeveelheid geel varieert iets. Er is veel kennis nodig om de Kleine Zwaan en de Fluitzwaan uit elkaar te houden.

Het geluid

Fluitzwanen maken een nasaal vérdragend geluid, dit geluid lijkt vanuit de verte wel iets op het geblaf van een troep jachthonden. De vleugels maken een fluitend geluid.