tafeleend
Algemene informatie
Lengte: 42-49cm Spanwijdte: 67-75cm
De Tafeleend (Aythya ferina) is een middelgrote eend. Tafeleenden komen voor bij: beken, rivieren, moerassen, plassen en meren. Het water moet echter wel diep genoeg zijn: minimaal 1 meter. Ze komen het hele jaar in Nederland voor, maar ze worden het meest in de winter gezien want dan komen de Tafeleenden uit het noordoosten naar het zuidwesten. Het is een schaarse broedvogel die zijn nest maakt van een stapel planten, het nest wordt door het vrouwtje vanbinnen bekleed met mos. In het nest worden 6-11 eieren gelegd. Ze hebben 1 legsel per jaar. Ze duiken en grondelen naar voedsel dat uit waterplanten en waterdiertjes bestaat.
Kenmerken
Tafeleenden zijn middelgrote eenden met een aflopende achtersteven, korte staart en lange hals. Ze hebben een driehoekig kopprofiel met een spitse kruin. In alle kleden is er een onduidelijke grijze vleugelstreep te zien. Adulte mannen hebben een kastanjebruine kop met een roodachtig oog, de snavel is zwart met vooraan een blauwgrijze band. De hals en de achtersteven zijn glanzend zwart. De rug, mantel en de flanken zijn grijs. Adulte vrouwen zijn veel minder opvallend, want ze hebben een grijze rug, mantel en flanken, de rest is donkerbruin. Het oog is donkerbruin en de snavel is zwart met een blauwgrijze band (niet altijd). De juvenielen zijn volledig bruin met lichtere flanken. Het oog is lichtbruin en de snavel grijs met een zwarte punt.
Het geluid
Tafeleenden zijn nogal zwijgzaam. De baltsroep van de man is een karakeristiek snuifend geluid dat abrupt wordt afgebroken door een korte nasale toon: aaaOE-TJONG. Tijdens de balts zijn er vaak ook 3-4 korte fluittonen te horen: kie kie kie kie. Roep van de vrouw is een luid, herhaald, snorrend: brre-ah.