kuifeend
Algemene informatie
Lengte: 40-47cm Spanwijdte: 65-72cm
De kuifeend (Aythya fuligula) is een vrij kleine eend die het hele jaar te zien is op plaatsen waar water is, Kuifeenden zijn talrijke vogels in Nederland en een groot gedeelte van Europa. Kuifeenden broeden in vijvers, meren, vennen, plassen, sloten etc. Het water mag redelijk diep zijn, maar er moet altijd nog een klein beetje zonlicht tot op de bodem komen zodat er waterplanten kunnen groeien. Een groot gedeelte van de Kuifeenden zijn trekvogels die overwinteren op ijsvrije wateren. Kuifeenden eten zoetwatermosselen, insecten, kreefachtigen, maar ook plantaadig materiaal. Van gras en riet wordt een heuveltje gemaakt met daarin een klein kuiltje, dit nest wordt goed verscholen. Daarin worden 6-10 eieren gelegd. Kuifeenden hebben 1 legsel per jaar.
Kuifeenden zijn klein, hebben een kort lichaam, een korte hals en een vrij grote kop met een kuif op de achterkruin. De kuif is alleen bij de mannen in het zomerkleed lang en afhangend, in alle andere kleden is de kuif kort. De kop is 'onregelmatig' afgerond met een hoog voorhoofd en vrij vlakke kruin, de iris is geel. De snavel is kort, breed, licht blauwgrijs met een duidelijke zwarte punt. In de vlucht vallen Kuifeenden op door de witte vleugelstreep (net als bij Topper). Kuifeenden kunnen soms verward worden met de Topper, voor vergelijking klik hier. Adulte mannen hebben een zwarte kop, kuif, borst, rug en achtersteven. De flanken zijn zuiver wit. Adult vrouw is heeft een donkerbruine rug en achersteven, lichere flanken en een bruine kop, borst en hals. De vrouwen kunnen soms veel wit rond de snavel hebben, dit kan voor verwarring zorgen met vrouw Topper. Toppers hebben echter meer een grijze rug en flanken en hebben ook geen kuif. Juvenielen lijken op vrouw Kuifeend maar zijn doffer en hebben geen duidelijke gele iris.
Geluid
De baltsroep van de mannen is een nerveuze, bubbelende(of zelfs giechelende), snelle reeks van tonen, dalend in toonhoogte wip wie-wiewuuwuup. Vrouwen hebben een typische, knorrende roep: karr karr karr. Deze roep is iets sneller en hoger dan bij Tafeleend en ook iets hoger dan bij Topper.