Baardman
Algemene kenmerken
Lengte: 16,5cm
De Baardman (Panurus biarmicus) heeft verspreide arealen in Midden- en Z.-Europa in uitgestrekte rietvelden en breidt zich naar NW uit. In Nederland is hij een vrij talrijke broedvogel. Zijn voedsel bestaat 's zomers uit insecten en 's winters uit rietzaden.
Kenmerken
De Baardman is gemakkelijk te herkennen aan de geel- en kaneelbruine kleuren en een zeer lange staart. Het mannetje heeft opvallende 'afhangende' zwarte baardstreep en zwarte onderstaartdekveren. Het vrouwtje en juv. hebben deze niet. Juv. van wijfje te onderscheiden door zwarte teugel (heeft vrouwtje niet), middenrug en zijstaart. De Baardman is erg beweeglijk, hij klimt acrobatisch tussen rietstengels en veelal laag over het riet. Ze vliegen in het najaar soms in dichte troepen omhoog, om plotseling 'hals over kop' weer in het riet te duiken, soms echter om weg te trekken. Buiten de broedtijd leven de baardmannetjes vrijwel altijd in groepen.
Geluid
Roep van de Baardman is tingelend, levendig 'ptsing' (ook geschreven als 'ptsjoew'), erg karakteristiek maar kan verbluffend worden nagebootst door de Kleine karekiet. De zang is tjipend.