Auerhoen
Algemene informatie
Lengte ♂: 86cm Lengte ♀: 61cm
Het Auerhoen (Tetrao urogallus) is in de in 19e eeuw opnieuw ingevoerd in Schotland. Bewoont voornamelijk grote naaldbossen met grote bomen. Favoriet wintervoedsel zijn dennenaalden, 's zomers bessen, in najaar espebladeren. Pikt 's morgens vroeg kiezelsteentjes op van de boswegen. De uitwerpselen karakteristiek: 1 cm dikke, gebogen cilinders.
Kenmerken
Loopt door het woud, maar gaat snel op de wieken (met luid gedruis); dan is de haan onmiddelijk te herkennen aan de enorme grootte en lange, zwarte staart. De hen kan veeward worden met vrouw Korhoen, maar heeft grotere donkerkastanjebruinrode staart. Lange vluchten met snelle vleugelslagen, afgewisseld met lange glijpauzes. De stijve vleugels lijken kort in verhouding met de lange, dikke hals en lange staart (gesloten). In april baltsen de hanen in een losse groep op een bepaalde plek in het bos, tijdens de balts wordt de lange hals uitgestrekt omhooggehouden en worden de veren opgestoken. Zie onderstaande foto's voor herkenning.
Geluid
In de avonduren kunnen klokkende en blaffende geluiden worden gehoord. De balts in een boom begint in de stilte van de ochtendschemering en vangt aan met een klikkend, herhaald 'tekke-tekke', gevolgd door 'taktaktaktak' en eindigend in een abrupt 'plop' (ontkurken van fles) dat op ong. 300m afstand te horen is; verder nog schrapende en slijpende geluiden. Bij de balts op de grond (als het woud is ontwaakt) gaan de slijpende geluiden vaak gepaard met lawaaierig omhoogspringen. De hennen in de omgeving laten dan een kakelend 'krok,krok' horen.